Konsultti- ja tutkimusyhtiö Innolink Oy kartoitti Tampereen seudun olutmarkkinoita sekä Pyynikin käsityöläispanimon asemaa olutmarkkinoilla. Tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluina maalis-huhtikuussa 2019. Kohderyhmänä oli alueen kauppiaat sekä juomaosastojen vastaavat. Otos kattoi 55 vastaajaa ja tutkimuksen markkinatutkimusvaiheessa vastaaja ei tiennyt tutkimuksen tilaajaa. Tutkimuksessa keskityttiin 0,5 litran oluttuotteita valmistaviin panimoihin.

Tunnettavuudessa kaikista maamme panimoista Pyynikin käsityöläispanimo nousi toiselle sijalle, ensimmäiseksi sijoittui ns. jättipanimo. Eniten myyvien tuotteiden kohdalla panimo nousi kolmen kärkijoukkoon, muiden kärkipanimoiden ollessa ns. jättipanimoita. Pienpanimotuotteiden kohdalla kauppiaat ja juomavastaavat ilmoittivat Pyynikin tuotteiden olevan eniten myyvien panimoiden ykkössijalla.

Tutkimuksen mukaan Pyynikin käsityöläispanimo on myös profiiliaan eniten nostanut suomalainen panimo kuluneen vuoden aikana.  Vastauksista kävi ilmi, että Pyynikin käsityöläispanimo on Tampereen alueella maamme tunnetuin pienpanimo. Tutkimus toi esille, että kauppiaat näkevät erittäin tärkeänä tai tärkeänä tamperelaisen panimotoiminnan olemassaolon.

Tutkimuksessa mitattiin myös Pyynikin käsityöläispanimon Net Promoter Score -luku. NPS on mittari, jolla mitataan asiakkaiden kokemuksia yrityksen tuotteista, palvelusta sekä asiakaspalvelusta. Mittariasteikko on välillä -100 ja +100 . Pyynikin käsityöläispanimo sai tulokseksi huiman +60.

”Tutkimustulokset kertovat kokonaisuudessaan siitä, että Pyynikin käsityöläispanimo on pystynyt murtautumaan Tampereen seudun kauppiaskentän mielissä suurten perinteisten panimoiden rinnalle mielenkiintoisten tuotteidensa ja poikkeuksellisen vahvan asiakaskokemuksensa ansiosta. Tästä kertoo muun muassa kauppiaiden Pyynikin käsityöläispanimolle antama NPS-indeksilukema 60, jossa jopa 90 % vastaajista antaa asteikolla 0-10 suosittelutodennäköisyydekseen arvosanan 8 tai enemmän. Pyynikin käsityöläispanimoa pidetään kauppiaskentässä myös viimeisen vuoden aikana eniten profiiliaan nostaneena panimona ja sen brändi herättää vahviten positiivisia tunteita kilpailijakentässään”, kertoo projektipäällikkö Mikko Leinonen Innolinkiltä.

“Panimolla tutkimuksen tulokset otettiin ilolla vastaan. On hienoa nähdä, että nopean kasvun rinnalla olemme pystyneet palvelemaan kauppiaita näin hyvin. Olemme myös nostaneet tamperelaista panimoteollisuutta takaisin maailmankartalle. Tamperelaiset ovat myös tiedostaneet sen että oman kylän panimon tuotteita ostamalla tukee samalla oman alueen taloutta, työllisyyttä ja kulttuuria sekä näiden kautta luonnollisesti tamperelaisten hyvinvointia,” toteaa panimon olutmestari Tuomas Pere.

“Tästä on hyvä jatkaa ja tutkimus vahvisti sen aavistuksen, joka meillä itsestämme oli. Viestejä on tullut kauppiailta, että meidän oluita myydään hurjaa tahtia. Tampereen lisäksi keskitymme tulevaisuudessa myös muun Suomen ja ulkomaiden markkinoihin. Pyrimme saman tapaiseen tulokseen niissä. Tavoitteena on olla Suomen kasvavin panimotoimija jälleen ensi vuonna, sekä olla myös kasvavin suomalainen vientipanimo”, jatkaa Pere.